Египет: Ердоган е в опасна политическа игра със "Света София"

Съветникът на върховния мюфтия на Египет Ибрахим Нигм нарече решението на турския президент Ердоган да промени статута на катедралата "Света София" в Истанбул "опасна политическа игра", предаде ТАСС.

Според него това е опит на турския президент да спечели повече привърженици в страната. "Превръщането на катедралата в джамия трябва да се разглежда от гледна точка на политическата цел, очертана от турския президент. Времето и обстоятелствата на това събитие показват, че това е изключително политическо решение, което може да се разглежда като опит на турския лидер да се превърне в герой, като уж защитава мюсюлманските светилища и възражда славата им", заяви Нигм.

Много хора сега обсъждат и изразяват позиции относно превръщането на музея в джамия, но истината е, че това е само безполезна историческа дискусия, каза той. "Всъщност от тази стъпка няма полза, защото тя само ни отвлича от реалния контекст на тази опасна политическа игра. Въпросът има изключително политически произход и е предназначен да повдигне имиджа на президента пред турския народ. Ердоган не е просто човек с политически амбиции, надвиснали над нефтени и газови кладенци, неговата алчност е ясно видима тук, което той показа в редица страни, опитвайки се да изземе техния суверенитет и ресурси", подчерта Нигм. "И този проблем няма нищо общо с джамии и религии. "

По-рано в интервю за ТАСС шейх Салем Абдел Галил, бивш съветник на Министерството на вакфските въпроси, съобщи, че според основните ислямски стандарти категорично е забранено унищожаването на църкви и други места за поклонение, респективно превръщането им в джамии е недопустимо. „Проследяваме поведението на първите мюсюлмани от времето на пророк Мохамед“, обясни той. „То изключва възможността чужди храмове да бъдат "адаптирани" към молитвени домове на мюсюлмани. Единственият път, по който чужди сгради могат да се трансформират в мюсюлмански храмове, е чрез официална покупко-продажба", напомни шейхът. /БГНЕС