Египетският президент Сиси ще положи клетва за трети мандат на 2 април

На 2 април египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще положи клетва за трети пореден мандат в новата столица, която се изгражда край Кайро, съобщи правителственият вестник "Ал-Ахрам".


„На власт от повече от десетилетие, Сиси ще положи клетва по конституция във на 2 април в сградата на новия парламент в административната столица, източно от Кайро“, посочи изданието.

Официално 69-годишният Сиси ще започне мандата си на 3 април, повече от три месеца след като беше преизбран с 89,6 % от гласовете срещу трима до голяма степен неизвестни кандидати.

Бивш ръководител на армията и министър на отбраната, Сиси ръководи свалянето на бившия ислямистки президент Мохамед Морси след масови народни протести в цялата страна.

Според конституцията новият му мандат от 6 години трябва да бъде последен.

Депутатът Мустафа Бакри, който е близък до управляващите сили, заяви, че правителството вероятно ще подаде оставка след встъпването в длъжност на Сиси, за да се даде възможност за преструктуриране на кабинета.

Полагането на клетва става на фона на тежка икономическа криза, със спираловидна инфлация и недостиг на чуждестранна валута, който задушава външната търговия.

През първото тримесечие на 2024 г. обаче Египет се възползва от приток на милиарди долари, от които 35 млрд. долара идват от Обединените арабски емирства, и от увеличение с 5 млрд. долара на първоначалния заем от 3 млрд. долара от Международния валутен фонд.

Поддръжниците на Сиси твърдят, че притокът на чуждестранна валута ще съживи икономиката, но наблюдателите са скептични, че ще има някакво подобрение без структурни реформи, които да намалят прекомерната роля на армията и правителството в икономиката./БГНЕС