ЕК: Еврозоната ще изпадне в рецесия през зимата

Еврозоната ще изпадне в рецесия тази зима, предупреди ЕС, след като Брюксел повиши прогнозите за инфлацията през 2022 и 2023 г. заради високите цени на енергията.

Европа се съвзема от икономическите сътресения, предизвикани от войната в Украйна, която подхрани скока на цените на енергията и засегна портфейлите на потребителите в целия континент.

ЕС заяви, че повишената несигурност и разходите "се очаква да тласнат" еврозоната и повечето от държавите-членки на блока към рецесия през последното тримесечие на тази година.

"Свиването на икономическата активност ще продължи и през първото тримесечие на 2023 г. Очаква се растежът да се завърне в Европа през пролетта", заяви Европейската комисия.

"С мощни насрещни ветрове, които все още задържат търсенето, икономическата активност ще бъде слаба, като през 2023 г. растежът на БВП ще достигне 0,3%."

Неблагоприятната прогноза дойде в момент, когато комисията рязко повиши прогнозите си за инфлацията през тази и следващата година.

Тя заяви, че за 2022 г. инфлацията в еврозоната се очаква да възлезе на 8,5 %, което е с един пункт повече от предишната прогноза, и на 6,1 % през 2023 г., което е с два пункта повече от предишната прогноза.

"Инфлацията продължава да нараства по-бързо от очакваното, но смятаме, че пикът е близо. Най-вероятно в края на тази година", заяви комисарят по икономиката на ЕС Паоло Джентилони. /БГНЕС, АФП