ЕС: Готови сме да помогнем за прекратяване на насилието в Западния бряг

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел следи "много отблизо" последните събития в окупирания Западен бряг и е готов да помогне на страните да прекъснат "порочния кръг" на насилието, заяви главният говорител по въпросите на външните работи Петер Стано, предаде Анадолската агенция.

Стано потвърди, че първият дипломат на ЕС Жозеп Борел „наблюдава и следи ситуацията много отблизо, както прави целият Европейски съюз, всички институции и държави-членки“.

Той каза, че последните събития в Палестина и Израел демонстрират "порочен кръг от насилие, който не е спрял въпреки многото призиви от Европейския съюз и международната общност".

ЕС предупреждава за „подходящото и премерено използване на военна сила в съответствие с международното хуманитарно право“, заяви Стано.

Блокът осъжда всяка "терористична атака" и "тероризъм" във всичките му форми, добави той и подчерта необходимостта от „ясна, надеждна перспектива за политически процес“, потвърждавайки, че дипломацията на ЕС е готова да подпомогне преговорите.

Напрежението нараства в окупирания Западен бряг през последните месеци.

В понеделник израелските сили започнаха най-голямата си акция в Дженин от повече от 20 години, включително в бежански лагер.

Над 192 палестинци са били убити от израелските сили от началото на тази година, според палестинското Министерство на здравеопазването.

Най-малко 26 израелци също са били убити при отделни атаки през същия период. /БГНЕС