ЕК: Китайските компании Huawei и ZTE представляват риск за сигурността на ЕС

Китайските телекомуникационни гиганти Huawei и ZTE представляват риск за сигурността на ЕС, предупреди Европейската комисия и обяви, че повече няма да използва услуги, които разчитат на тези компании.


"Комисията смята, че Huawei и ZTE всъщност представляват значително по-висок риск от другите доставчици на 5G", се казва в изявление на изпълнителния орган на ЕС.

В него се добавя, че комисията "ще предприеме съответните мерки за сигурност, за да не възлага поръчки за нови услуги за свързаност, които разчитат на оборудване от тези доставчици".

Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон призова 27-те държави членки и телекомуникационните оператори да изключат оборудването на Huawei и ZTE от своите мобилни мрежи.

"Не можем да си позволим да поддържаме критични зависимости, които могат да се превърнат в "оръжие" срещу нашите интереси. Това би било твърде критична уязвимост и твърде сериозен риск за общата ни сигурност", заяви Бретон по време на пресконференция в Брюксел.

Около 24 държави - членки на ЕС, са приели правилата или подготвят почвата за предоставяне на правомощия на националните органи да налагат ограничения, заяви Комисията.

Бретон обаче посочи, че само 10 държави-членки, без да уточни кои, са използвали правилата, за да ограничат или изключат високорискови доставчици.


"Това е твърде бавно и представлява сериозен риск за сигурността и излага на риск колективната сигурност на съюза, тъй като създава голяма зависимост за ЕС и сериозни уязвимости", каза той.

Този ход идва три години след като Комисията въведе строги правила за 5G, но те не включваха категорична забрана на който и да е доставчик и не назоваваха Huawei.

Ето защо съобщението от четвъртък бележи промяна за блока и представлява все по-строгата линия на ЕС спрямо Китай, като същевременно поддържа връзки с Пекин, съобщава АФП.

Съединените щати оказват натиск върху Европа да изключи компаниите поради опасения, свързани с националната сигурност, а миналата година издадоха забрана за внос или продажба на комуникационно оборудване от китайски компании, включително Huawei и ZTE.

Вашингтон и преди е изразявал опасения, че оборудването на Huawei може да бъде компрометирано от китайското разузнаване.

Великобритания също блокира участието на Huawei в разгръщането на своята 5G телекомуникационна мрежа. /БГНЕС