ЕК ни изпраща уведомителни писма за транспорта, правосъдието и енергетиката

EK реши да изпрати допълнителни официални уведомителни писма на България в 3 сектора - Мобилност и транспорт, Правосъдие и вътрешни работи, Енергетика.

Производствата за установяване на нарушения са от месец февруари 2021 г.

В сектор Мобилност и транспорт, комисията реши да изпрати допълнителни официални уведомителни писма на България и още 7 държави членки за това, че не предоставят и не експлоатират услуги по линии за предаване на данни на всички оператори на въздухоплавателни средства, които изпълняват полети във въздушното пространство под тяхна отговорност и имат възможност да осъществяват комуникации по линия за предаване на данни. Това е следствие от официалните уведомителни писма, изпратени на 15 май 2020 г. От всяка държава членка се изисква съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) № 29/2009 на Комисията, във връзка с член 4, параграф 3 от ДЕС, да предприеме необходимите мерки, за да гарантира, че доставчиците на обслужване на въздушното движение са в състояние да предоставят и извършват тези услуги. Съответните държави членки разполагат с един месец, за да отговорят на опасенията на Комисията.

Комисията реши да изпрати днес официални уведомителни писма на България и още четири държави членки за сектор Правосъдие и вътрешни работи , тъй като националното им законодателство не транспонира изцяло или точно правилата на ЕС за борба с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право (Рамково решение 2008/913/ПВР). Българската правна уредба не гарантира, че расистките и ксенофобските мотиви се разглеждат като утежняващо обстоятелство от националните съдилища по отношение на всички извършени престъпления, като по този начин те не гарантират ефективното и адекватно наказателно преследване на престъпленията от омраза. България не е транспонирала правилно инкриминирането на конкретни форми на изказвания, които подбуждат към насилие или омраза, а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста. Освен това България не е инкриминирала конкретни форми на изказвания, подбуждащи към омраза, а именно публичното оправдаване, отричане или грубо омаловажаване на международните престъпления и на Холокоста.

Също така, Комисията изпрати мотивирано становище на България поради продължаващото несвързване на националния ѝ търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS). За да свърже националните търговски регистри и по този начин да улесни трансграничната търговия, през юни 2017 г. Комисията стартира специален инструмент, създаден съгласно Директива 2012/17/ЕС относно взаимното свързване на търговските регистри на ЕС (BRIS). BRIS позволява прозрачност на информацията за дружествата, като по този начин улеснява операциите в рамките на вътрешния пазар и намалява ненужната тежест за дружествата и бизнес регистрите. Крайният срок за България за свързване на националния търговски регистър с BRIS бе 8 юни 2017 г. На 2 юли 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително писмо на България с искане за предприемане на необходимите действия.

В сектор Енергетика комисията реши да изпрати официално уведомително писмо на България поради неспазване на всички изисквания на Директивата на Евратом за питейната вода (Директива 2013/51/Евратом на Съвета), свързани с мониторинга на радиоактивни вещества. България разполага с два месеца, за да отговори на доводите, изложени от комисията. /БГНЕС