ЕК обмисля ограничаване на цената на газа в Европа при извънредни систуации

Следващата седмица Европейската комисия (ЕК) ще предложи възможност за ограничаване на цената на газа в Европа в случай на проблеми с руските доставки на гориво. Това съобщи вестник „Ел Паис“, позовавайки се на проектодокумент, който може да бъде одобрен на 18 май.

Според вестника инициативата е част от пакет от мерки, които Брюксел подготвя в случай на извънредна ситуация с доставките на газ. Планът включва и "координирано разпределение и намаляване на търсенето", пише вестникът. Регулираната тарифа ще бъде в сила само при извънредни ситуации.

Брюксел смята, че мерките, предприети в рамките на националните планове, няма да бъдат достатъчни в случай на пълно прекъсване на доставките от Русия. ЕК изтъква, че ако подобен проблем засегне едновременно няколко държави-членки на ЕС, "ще са необходими допълнителни мерки". "Въз основа на принципа на солидарност намаляването на търсенето на газ в по-слабо засегнатите държави-членки следва да се разглежда в интерес на по-засегнатите държави", се посочва в проекта.

ЕК смята, че този вид пазарна намеса вероятно ще изисква "максимална регулирана цена на газа, доставян на европейските потребители и предприятия за срока на извънредната ситуация, обявена от ЕС". Една от възможностите е да се ограничи цената, на която се търгува газът на европейските фондови борси. /БГНЕС