ЕК: Очакваме резултати от България, не коментираме "Апартаментгейт"

За апартаментите, очевидно придобити на много ниски цени – разбирам, че всички тези случаи се разследват и не е редно да коментираме преди края на разследването, очакваме резултатите. Това каза заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от бТВ.

БГНЕС припомня, че редица високопоставени членове на правителството и ГЕРБ бяха принудени да подадат оставки заради покупката на луксозни имоти в престижен столичен квартал на префернциални цени. Сред тях бяха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на спорта и близка до Цветанов Ваня Колева. С постовете си се разделиха още депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, заместник-областният управител на София Томи Николов, а Панайот Рейзи напусна партията, но не се отказа от кметския пост в Созопол.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки на начина, по който са придобили имотите си председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, синът на директора на Националното следствие Борислав Сарафов и съпругата на председателя на върховния касационен съд Лозан Панов.

Франс Тимерманс заяви, че ЕК работи добре с България, но има още много работа за вършене.

Той подчерта, че комисията води конструктивен разговор с българските власти по изпълнението на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка. Тимерманс каза това след днешната си среща с главния прокурор Сотир Цацаров, на която бяха обсъдени необходимите стъпки за прилагането на препоръките от механизма за наблюдение.

Важното е, че водим конструктивен разговор с българските власти за приложението на препоръките на ЕК. Докъде ще стигнем, ще се разбере в следващите месеци и години, заяви още Тимерманс. /БГНЕС