ЕК официално препоръча старт на преговорите с БиХ

С оглед на резултатите, постигнати от 2022 г. насам, Европейската комисия (ЕК) счита, че Босна и Херцеговина (БиХ) е постигнала необходимото ниво на съответствие с критериите за членство в Европейския съюз (ЕС), предаде репортер на БГНЕС.


Поради това Комисията препоръчва на Европейския съвет да започне преговори за присъединяване с БиХ, както и да приеме рамката за преговори, след като страната предприеме допълнителни стъпки в съответствие с доклада.

„Откакто Европейският съвет предостави на БиХ статут на кандидатка през декември 2022 г., публичният ангажимент на политическото ръководство към стратегическата цел за европейска интеграция беше продължен с важни реформи и доведе до положителни резултати. БиХ показа силен ангажимент да постигне напредък по отдавна чаканите реформи, като например приемането на закона за предотвратяване на конфликт на интереси и закона за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма", се казва в доклада, публикуван на сайта на ЕК.

"БиХ предприе значителни стъпки за подобряване на съдебната и прокурорската система, на борбата с корупцията, организираната престъпност и тероризма и за подобряване на управлението на миграцията, като одобри мандат за водене на преговори за споразумение за статута на Frontex. БиХ постигна и поддържа пълно съответствие с Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, което е значителна положителна стъпка и е от решаващо значение в тези времена на геополитически сътресения“, се посочва документа./БГНЕС

Тагове: