ЕК: Без полицейско насилие на протестите в София

Европейската комисия следи отблизо протестите в България и призова полицията да спазва принципа за пропорционално използване на сила.

„Европейската комисия следи отблизо протестите в България, подкрепяме правото на мирен протест като основно право. И въпреки че въпросът за спазването на законите е изцяло от национална компетентност, напомняме, че всяка употреба на сила трябва да бъде строго пропорционална”, заяви Кристиан Виганд – говорител на европейската комисия по правосъдие.

Той подчерта, че комисията е в постоянен контакт с българските власти и посланието е предадено.

След 22.00 ч. снощи на площада пред новата сграда на Народното събрание, в района на триъгълника на властта, избухнаха сблъсъци. Млади хора с вид на запалянковци започнаха да замерят полицаите с бомбички, докато мирните протестиращи, които участваха на традиционния митинг срещу властта вече се бяха оттеглили. Малко след полунощ силите на реда прочистиха площада.

Около 3.00 часа през нощта бяха вдигнати блокадите на ключовите кръстовища в столицата - Орлов мост и Ректората. Това е станало по мирен начин, уточниха от СДВР.

Вчера беше 56 ден на протестите в цялата страна. Гражданите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и провеждането на честни парламентарни избори. /БГНЕС