ЕК подписа договор с Moderna за нови 150 млн. ваксини

Европейската комисия (ЕК) подписа нов договор с Moderna за доставка на 150 милиона дози ваксина. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Днес гарантирахме получаване на 150 милиона допълнителни дози ваксина Moderna. Подписахме също договор за доставка на ваксини от следващо поколение."

На свой ред представителят на ЕК Стефан Де Кеерсмакер обясни на брифинг в Брюксел, че става дума за „допълнение към договора с Moderna“, според което „ваксината може да бъде доставена от третото тримесечие на 2021 до 2022 г.“

„Договорът включва също възможността за получаване на ваксини срещу нови щамове, както и ваксини, предназначени за деца“, каза той. „Страните от ЕС ще могат да се разпореждат с тази ваксина с достатъчна гъвкавост в зависимост от епидемиологичната ситуация, включително правото на продават или да я прехвърлят на трети страни, което включва и инициативата COVAX".

Европейската комисия очаква да постигне ваксинация на 70% от възрастното население на държавите от ЕС през юли и вече подготвя запас от ваксини за евентуална реваксинация през втората половина на годината. /БГНЕС