ЕК: Положението с коронавируса ще се влоши, трябва ни координиран отговор

Положението с коронавируса в Европа ще се влоши, във връзка с което Европейската комисия (ЕК) подготвя координиран отговор. Това обяви на пресконференция в Брюксел еврокомисарят за управление на кризите Янез Ленарчич.

"Очаква се ситуацията да се влоши. Всички наши служби са ангажирани с подготовката на координиран отговор", каза той.

Европейската комисия е отделила над 230 милиона евро за борба с коронавируса и търси начини за набиране на допълнителни средства, в това число и за фармацевтичната промишленост, отбеляза той.

Властите на ЕС повишиха оценката на риска от новата коронавирусна инфекция в страните-членки от средно до високо ниво, заяви ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на пресконференцията в Брюксел.

Европейската комисия обясни, че подобно решение е взето поради нарастващия брой жертви. Според ръководителя на ЕК, евросъюзът предприема всички мерки за ограничение на разпространението на вируса.

ЕК е отчела сутринта на 2 март 2 100 случая на коронавирусна инфекция в 18 страни от ЕС и 38 починали, заяви на пресконференцията европейският комисар по въпросите на здравеопазването и продоволствената сигурност Стела Кириакидис.

Тя подчерта, че въпреки това не трябва да се изпада в паника.

"Въпреки факта, че ситуацията ясно поражда притеснения, няма място за паника и дезинформация. Трябва да останем спокойни и да направим всичко необходимо за борба с тази болест", добави тя.

ЕС планира да проведе спешна среща на здравните министри на 6 март, за да обсъди мерките за борба с коронавируса; в момента текат консултации по телефона.

"Ние сме в постоянен телефонен контакт с министрите на здравеопазването. Планираме да проведем спешна среща в петък, за да обсъдим нашия координиран отговор", каза Криакидис. Тя припомни, че миналата седмица Европейската комисия призова страните от ЕС да подготвят и представят национални планове за действие за борба с разпространението на инфекцията.

Кириакидис подчерта също, че мерките, предприети от страните от ЕС, трябва да бъдат координирани, но не непременно еднакви, тъй като „различните страни са изправени пред различни предизвикателства“. Тя също така призова да не се въвеждат "прекомерни мерки", като например въвеждането на граничен епидемиологичен контрол в рамките на Шенгенското пространство, от което държавите от ЕС досега се въздържаха.

"Сега не е време за паника и невярна информация, която подхранва нервността в обществото. Трябва да останем спокойни, концентрирани и да поддържаме единството си", каза тя.

Коронавирусът, чието ниво на смъртност е подобно на това от сезонен грип, изисква специални предпазни мерки, тъй като е принципно нов и неизвестен патоген, заяви ръководителят на Европейската комисия, отговаряйки на въпрос от китайски журналист, който подчерта, че смъртността от коронавируса не надвишава броя на смъртните случаи от сезонния грип.

"Като лекар по медицина разчитам на мнението на експерти, вирусолози, епидемиолози. Това е нов тип вирус, за когото не знаем много. Вирусът се разпространява много бързо, има различни видове инфекции, някои от които са безсимптомни, някои с леки, а други с много тежки симптоми. Затова трябва да бъдем изключително внимателни за разпространението му“, каза Урсула фон дер Лайен.

Епидемията, причинена от новата коронавирусна инфекция, избухна в края на декември 2019 г. в най-населения град на Централен Китай - 12-милионния Ухан. Световната здравна организация обяви извънредно положение с международни размери, описвайки го като епидемия с много огнища. Извън Китай най-много заразени има в Южна Корея и Италия. Общо случаи на заразяване са открити в 67 страни. В Китай, според оценките на СЗО, са по-голямата част от случаите, като са регистрирани 2 900 смъртни случая, 44 400 души са се възстановили, а броят на заразените е над 80 000. /БГНЕС