ЕК потвърди подкрепата си за членството на България и Румъния в Шенген

Европейската комисия (ЕК) подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на тази година, се посочва в доклад за състоянието на Шенгенското пространство, предаде БГНЕС.

Комисията отправи призив към Съветът на ЕС да одобри членството на двете страни в Шенген. По-рано през ноември 2022 г. ЕК посочи готовността за присъединяване на двете държави.

„Проверките в двете страни миналата есен не само потвърдиха заключенията от 2011 г., че България и Румъния изпълняват съответните условия, но показаха, че двете държави надлежно прилагат най-новите промени в правилата за Шенгенското пространство и имат ключов принос за ефективната му работа”, се отбелязва в доклада.

ЕК посочва също така, че проверките по границите имат отрицателни последици за икономиката и околната среда както за българските и румънските граждани, така и за целия ЕС.

„Увеличеното време за чакане по границите води до дълги опашки от превозни средства и високи разходи, намалена конкурентоспособност на бизнеса, прекъсване на веригите за доставки и намалени приходи за туристическия сектор. Несигурността, свързана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне чуждестранните инвестиции и да подкопае икономическото и социалното сближаване между държавите в Европейския съюз”, се казва в доклада.

Комисията отбелязва тясното сътрудничество с шведското и предстоящото испанско председателство на Съвета на ЕС, за да бъди изготвено решение за премахване на граничните проверки възможно най-скоро.

„Румъния и България са основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото в Шенген. Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си да им предостави пълноправно членство в Шенгенското пространство и да укрепи допълнително европейското единство”, заключават от ЕК. /БГНЕС