ЕК предлага промени в правилата на Шенген

Европейската комисия (ЕК) представи предложение за реформа на Шенгенската зона във връзка с пандемията от коронавирус и миграционната криза. Предложението ще наложи временни ограничения на движението по външните граници на ЕС в случай на заплаха за общественото здраве, се казва в съобщение за медиите на ЕК, публикувано на нейния уебсайт.

"Днес Европейската комисия предлага актуализирани регламенти за рационализиране на управлението на Шенгенското пространство. <...> Новите правила представят общи инструменти за по-добро управление на външните граници в случай на здравна криза, основани на поуките от пандемията от COVID-19", се казва в изявлението. Реформите включват намаляване на броя на действащите гранични контролно-пропускателни пунктове.

Освен това ЕК обмисля да удължи срока за регистриране на молбите за убежище на бежанците на четири седмици и да обработва молбите им директно на границата, се казва в съобщението за медиите.

Миналия четвъртък Франция изрази намерението си да промени шенгенските правила с цел по-добра координация в борбата с незаконната миграция./БГНЕС

Брюксел / Белгия