ЕК предложи закон за борба със сексуалното насилие над деца в интернет

Европейската комисия предложи днес закон, който да задължи цифровите компании да откриват, докладват и премахват материали за сексуално насилие над деца, разпространявани онлайн на техните платформи.

Илва Йохансон

Както съобщава „Политико”, Google, Apple и WhatsApp и Instagram на Meta могат да бъдат изправени пред съдебни заповеди за издирване на снимки и видеоклипове с насилие над деца. В противен случай ще им бъдат наложени големи глоби в размер до 6% от глобалните им приходи. Компаниите ще трябва също така да се борят с груминга - разговори, в които извършителите се опитват да се свържат по неподходящ начин с деца.

Предложенията идват в момент, когато по време на пандемията от коронавирус беше наблюдаван рязък скок на сексуалното насилие над деца. По данни на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца на САЩ миналата година са били създадени 85 милиона такива видеоклипове и изображения. Въпреки това е вероятно мащабът на проблема да бъде подценен. До 95 % от съдържанието е било доброволно докладвано от една компания.

"Откриването, докладването и отстраняването на сексуални посегателства над деца в интернет е също така спешно необходимо, за да се предотврати споделянето на снимки и видеоклипове на сексуални посегателства над деца, които травмират жертвите често години след края на сексуалното посегателство", заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Цифровите компании като хостинг услуги, облаци, приложения за съобщения, услуги за достъп до интернет и магазини за приложения, ще трябва да гарантират, че знаят възрастта на своите потребители - практика, известна като проверка на възрастта.

В плана се предлага и създаването на нова независима агенция на ЕС със седалище в Хага. Тя ще работи заедно с Европол и ще разполага с бюджет от 26 млн. евро, като задачата ѝ ще бъде да анализира съобщенията за незаконни материали, да координира базите данни с цифрови отпечатъци на незаконни материали (известни като хеш) и да помага на компаниите да намират надеждни технологии. Тя ще действа и като посредник между технологичните компании, правоприлагащите органи и жертвите.

Макар че групите за защита на децата приветстваха закона, технологичните компании и активистите за защита на личните данни предупредиха за рисковете за платформите за криптирани съобщения и онлайн наблюдението.

Заместник-председателят на Комисията за насърчаване на нашия европейски начин на живот Маргаритис Схинас заяви, че откриването, извършвано от технологичните компании, ще бъде "много строго обвързано със силни предпазни мерки".

Предложението ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета. /БГНЕС

Брюксел / Белгия