ЕК представи нова стратегия за укрепване на Шенгенското пространство

Европейската комисия (ЕК) представи нова стратегия за укрепване на Шенгенското пространство, съобщи ТАСС.

"Днес Европейската комисия представи нова стратегия, целяща да направи най-голямото пространство за свободно движение в света, Шенгенското пространство, по-силно и по-устойчиво", се казва в изявление на ЕК.

В съответствие с новата стратегия ефективното функциониране на Шенгенското пространство се основава на три основни принципа. Това е ефективно управление на външните граници на ЕС, засилване на вътрешните мерки за компенсиране на липсата на контрол по вътрешните граници, по-специално в областта на полицейското сътрудничество, сигурността и управлението на миграцията, както и осигуряване на надеждно управление на Шенгенското пространство", се казва в документа.

Освен това, с цел да се укрепи цялостното доверие в действащите правила и да се обезпечи бързото откриване и отстраняване на недостатъците, Европейската комисия предлага да се преразгледа механизмът за оценка и наблюдение на Шенгенската зона.

"Промените включват ускоряване на процеса на оценка, както и ускорена процедура в случай на съществени недостатъци, които могат да застрашат Шенгенското пространство като цяло. Освен това ще се обърне повече политическо внимание на оценките на Шенген, като резултатите от тях ще бъдат включени в годишния доклад за състоянието на Шенгенското пространство и за обсъждане с Европейския парламент и Съвета на ЕС", добави ЕК.

Според Европейската комисия, в Шенгенското пространство се намират над 420 милиона души в 26 държави.

"Премахването на вътрешния граничен контрол между държавите от Шенгенското пространство е неразделна част от европейския начин на живот: почти 1,7 милиона души живеят в една държава от Шенген и работят в друга. Хората са изградили живота си около свободите, предлагани от Шенгенското пространство, като 3,5 милиона души ежедневно пресичат границите между държавите от Шенгенската зона“, отбелязва ЕК. /БГНЕС