ЕК препоръчва безусловно начало на преговорите с Македония

Европейската комисия, в своя годишен доклад, препоръчва безусловното начало на преговорите с Македония и Албания.

Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори с Македония. За да подкрепи продължаващата динамика на реформите, Комисията ще приложи засилен подход към преговорните глави относно съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността в страната, се посочва в заключенията на ЕК.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви в своето встъпително изказване пред Европейския парламент, че и двете страни са постигнали значителен напредък по отношение на реформите, поставени миналата година от Съвета на ЕС.

„Северна Македония продължи да изпълнява програмата за реформи и постигна историческо споразумение с Гърция, като всичко това е ярък пример и свидетелство за силата на привлекателността на ЕС”, каза Хан.

Комисарят заяви, че сега е време Европейският съюз да изпълни обещанията си, "когато страните кандидат-членки изпълнят своите".

Членовете на Европейския парламент приветстваха препоръката на Европейската комисия.

От името на групата на социалдемократите обаче евродепутатът Кейти Пири отбеляза, че политическото й семейство очаква, че страните няма да бъдат третирани като пакет.

"Моята група се надява, че решението през юни да бъде положително за двете страни, но ние предпочитаме те да не са в пакет, а да се основава на заслуги, но сега няма причина да има забавяне", каза Пири.

Докладът като цяло бележи напредък във всички области, по-специално ключовите реформи, създадени миналата година от Съвета по общи въпроси на ЕС.

„Северна Македония продължи да поддържа стабилна крачка в осъществяването на реформите на ЕС за целия период на доклад”, се казва в документа.

Европейската комисия смята, че страната се движи чрез "фундаментални промени в една всеобхватна и отворена политическа атмосфера" и че конкретните резултати са видими във всички ключови области на реформата: съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, разузнавателните служби и публичната администрация.

Докладът приветства усилията на правителството на Македония да въведе диалог с опозицията и гражданското общество.

Напредъкът в борбата с корупцията трябва да продължи, като се има предвид разпространението на това явление в обществото.

„Властите трябва да положат повече усилия, за да докажат, че борбата с корупцията е национален приоритет за всяко ниво на управление, припомня Европейската комисия, и приветства прозрачността на новоназначената комисия за борба с корупцията”, пише още в доклада.

И за това ЕК изисква допълнителни усилия от "всички съдебни институции" за възстановяване на общественото доверие в съдебната система./БГНЕС