ЕК призова България да бъде приета в Шенген

България, Румъния и Хърватия са трите държави, които изпълняват условията за приемане в Шенген и скоро могат да станат пълноправни членове.

Това стана ясно от пресконференцията на еврокомисаря по вътрешни въпроси Илва Йохансон, която подчерта, че всички държави от ЕС за длъжни да влязат в Шенгенското пространство, когато изпълнят определените критерии.

Кипър засега не е готов да се присъедини към Шенгенската зона, каза още еврокомисарят.

В момента в Шенгенското пространство влизат 26 държави, от които 22 са членове на ЕС. Засега извън зоната остават България, Румъния, Хърватия, Кипър и Ирландия. В Шенгенската зона влизат също Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

БГНЕС припомня, че днес Европейската комисия представи нова стратегия за укрепване на Шенгенското пространство.

Според нея, ефективното функциониране на Шенгенското пространство се основава на три основни принципа: ефективно управление на външните граници на ЕС, засилване на вътрешните мерки за компенсиране на липсата на контрол по вътрешните граници, по-специално в областта на полицейското сътрудничество, сигурността и управлението на миграцията, както и осигуряване на надеждно управление на Шенгенското пространство", се казва в документа.

С цел укрепване на цялостното доверие в действащите правила и да се обезпечи бързото откриване и отстраняване на недостатъците, Европейската комисия предлага да се преразгледа механизмът за оценка и наблюдение на Шенгенската зона.

Промените включват ускоряване на процеса на оценка, както и ускорена процедура в случай на съществени недостатъци, които могат да застрашат Шенгенското пространство като цяло.

Стратегията призовава Съвета на ЕС да вземе решение за премахване на контрола за България, Румъния и Хърватия и да ги интегрира в Шенгенското пространство. България и Румъния успешно приключиха необходимата оценка през 2010 и 2011 г.

По отношение на Хърватия през октомври 2019 г. ЕК потвърди, че страната е предприела необходимите мерки, за да гарантира, че са изпълнени условията за прилагане на достиженията на правото от Шенген. Това беше потвърдено след допълнително посещение на външните граници на Хърватия, се казва още в документа.

По-приобщаващото Шенгенско пространство ще увеличи сигурността на ЕС като цяло, като същевременно изпълни очакванията и на тези държави да се присъединят към Шенген. Това също ще допринесе за укрепване на взаимното доверие. Сега зависи от Съвета да предприеме необходимите стъпки тези държави-членки да станат част от Шенген. /БГНЕС

Тагове: