ЕК призова за бързо споразумение за бюджета

Еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони призова държавите-членки да подкрепят бюджета на блока и плана за възстановяване от коронавируса, след като Унгария и Полша блокираха одобрението.

„Призовавам страните-членки да покажат силно чувство за отговорност към собствените си граждани и към всички европейци в този решаващ момент и да поставят този план за възстановяване на предна линия“, каза той. От своя страна Валдис Домбровскис заяви, че е необходимо „бързо политическо споразумение“ относно пакета за възстановяване, „за да може да осигури финансова котва в тази буря“. Европейските лидери ще разговарят чрез видеоконференция утре. Унгария и Полша блокираха приемането на плана за възстановяване и дългосрочния бюджет за 2021-2027 г. поради спор за върховенството на закона. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ЕС иска да обвърже финансирането със зачитането на върховенството на закона в държавите-членки, за да принуди страната му да приеме имигранти. След като Полша също наложи вето, във вторник словенският премиер Янез Янша изрази собствената си подкрепа за този ход.

Германия, която е ротационен председател на ЕС, обеща да работи, за да убеди Будапеща и Варшава да премахнат блокадата, а срещата на върха утре обещава да бъде напрегната. Лидерите на ЕС преодоляха различията с Европейския парламент относно приоритетите на разходите, проправяйки пътя за одобрение от членовете на ЕП на пакета от трилиони евро и стимулиращ пакет от 750 милиарда евро. Но Унгария, Полша и сега Словения остават непримирими против разрешаването на институциите на ЕС да съдят дали техните правителства спазват европейските демократични норми. Европейски дипломати твърдят, че не може да става въпрос за мерки като изгонване от Съюза, но признават, че ЕС е изправен пред нова политическа криза, докато втората вълна на пандемията от коронавирус удря икономиката на блока. /АФП