ЕК с отговор до месец за капитала на „ТЕЦ Марица-изток” 2

Министерството на енергетиката ще предложи да бъде капитализиран част от дълга на ТЕЦ „Марица-изток” 2 към Българския енергиен холдинг. Към момента задълженията на държавната централа към холдинга е над 600 млн. лв. Това съобщи в Раднево енергийният министър Теменужка Петкова, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„През август 2018 г. „ТЕЦ Марица-изток” 2 е генерирал загуба в размер на 235 милиона лева. Към настоящия момент тази загуба вече е редуцирана приблизително около 180 милиона лева”, отчете министърът и допълни, че дружеството няма други задължения. Това е причината да се иска увеличение на капитала.

До края на октомври се очаква отговор от Европейската комисия.

Запазването на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи е основна цел за нас, заяви Петкова, която се срещна с представители на енергийните дружества и на синдикатите – „Подкрепа“ и КНСБ.

"Основна цел за нас е запазване на въгледобива и продължаване работата на топлоелектрическите централи за гарантиране на енергийната сигурност в България. В проекта на Интегриран план в областта на енергетиката и климата сме заложили работа на комплекса "Марица-изток" до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.", припомни Петкова.

В момента международен консултант извършва възложен от БЕХ анализ на адекватността на системата, който ще бъде изпратен в комисията до края на месеца. Близо 50% от разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" се дължат на високите цени на емисиите въглероден диоксид, които централата трябва да закупува, за да работи. По думите на министър Петкова, към настоящия момент се търси възможност за минимизиране на риска като емисиите бъдат закупени по-рано. /БГНЕС