ЕК с план от 3 млрд. евро в подкрепа на демократите в Беларус

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изпрати на бившия кандидат-президент Светлана Тихановская „Икономически план за демократичен Беларус“ на стойност 3 млрд. евро, съобщи говорителят Ана Писонеро.

„Председателят написа днес писмо на лидера на опозицията на Беларус Светлана Тихановская и на други опозиционери, изразявайки своето уважение и възхищение. В писмото тя изложи Икономическия план за подкрепа на демократичен Беларус на стойност 3 млрд. евро, който бе представен днес на Съвета на ЕС“, каза тя.

Според документа, планът „отразява ангажимента на Европейския съюз да подкрепи стремежа на беларуския народ към мирен демократичен преход след изборите за президент през август 2020 г., които не бяха нито свободни, нито справедливи“.

В момента, в който Беларус започне демократичен преход, ЕС ще активира пакета в размер на 3 млрд. евро, който се състои от грантове и кредити с привличане на държавни и частни инвестиции, за да се помогне на страната да стабилизира своята икономика, да реформира институциите си, да ги направи по-демократични и да помогне за повишаването устойчивостта на икономиката, потенциала на растежа и създаването на работни места, е отбелязано в документа.

Европейската комисия уточнява, че тези средства ще бъдат насочени към подкрепа на структурните реформи, по-специално в областите върховенство на закона, съдебна система, образование и здравеопазване.

По-рано върховният комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел съобщи, че Светлана Тихановская ще бъде поканена на следващото заседание на Съвета на ЕС, което ще се проведе на 21 юни. /БГНЕС, ТАСС

Брюксел / Белгия