ЕК: Сърбия не може да влезе в ЕС, ако не се откаже от Евразийския съюз

Сърбия не може да бъде част от Евразийския съюз, ако иска членство в Европейския съюз /ЕС/. Това каза говорителят на Европейската комисия /ЕК/ пред "Евронюз".

"Сърбия ще трябва да се оттегли от всички двустранни споразумения за свободна търговия, ако иска да бъде част от ЕС“, предупреди говорителят.

Властите в Белград съобщиха, че планират да се присъединят към Евразийския съюз през месец октомври. В това обединение влизат Русия и няколко бивши съветски република като Армения, Киргизстан и Беларус. Ако Сърбия стане член на ЕС тя ще трябва да съгласува политиката на санкции срещу Москва, която включва и ограничения в търговията.

Изявлението на комисията идва, след като сръбският президент Александър Вучич и посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко обявиха, че Сърбия ще получи достъп до пазарите на държави с население 180 милиона души, членуващи в ЕаИС.

Създаденият през 2015 г. ЕаИС включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Сърбия е близък съюзник на Русия, но за да станат членки на ЕС, държавите трябва да съобразят политиката си с тази на Общността.

Сърбия поиска членство в ЕС през 2009 г. и официално стана кандидат-член през 2012 г. Преговорите за присъединяване започнаха през 2014 г., но засега няма голям прогрес. /БГНЕС