ЕК се обяви за отмяна на наложените от САЩ ограничения спрямо ЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че е необходимо колкото е възможно по-скоро да бъдат отменени ограниченията за влизане на граждани на ЕС в САЩ заради пандемията от коронавирус.

„Настояваме двете страни да прилагат съпоставими правила за влизащите на тяхна територия. Епидемичната ситуация в САЩ и ЕС към днешна дата е сходна”, заяви Фон дер Лайен в публикувано интервю в RDN. Тя уточни, че още през юни ЕС отмени ограниченията за влизане на граждани на САЩ.

„Ние трябва да решим този проблем колкото е възможно по-скоро и да поддържаме контакти с нашите американски приятели. Това не трябва да се проточва още няколко седмици”, смята тя.

В средата на юли президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че американските власти може в скоро време да съобщят, кога ще бъдат премахнати ограниченията за граждани на ЕС да влизат на територията на Съединените щати, въведени по-рано заради пандемията. В момента се чакат препоръките и оценките на специалистите от американското правителство по този въпрос. Европейските държави, както и представителите на някои отрасли в икономиката на САЩ, включително авиокомпаниите, настояват за отмяната на тези ограничения. /ТАСС