ЕК стартира процедура за нарушение срещу закона за разследване на "руското влияние“ в Полша

Наскоро приетият полски закон за разследване на руското влияние "неоправдано се намесва в демократичния процес", заяви Европейската комисия в писмо, изпратено до полското правителство, предаде Анадолската агенция.


С писмото изпълнителният орган на ЕС официално стартира процедура за нарушение срещу Полша за нарушаване на правото на ЕС чрез новия й законопроект.

Според Европейската комисия новият закон "неоправдано се намесва в демократичния процес", тъй като рискува да създаде "сериозни репутационни щети за кандидатите в изборите" и може да "ограничи ефективността на политическите права на избраните лица".

Законопроектът също така "нарушава принципите на законност и недопускане на обратна сила", тъй като санкционира лица за дейности, извършени преди законът да влезе в сила, твърдят институциите на ЕС.

„Полският закон нарушава и правото на ефективна съдебна защита, тъй като съдилищата не могат да проверяват правилността на фактите, въз основа на които държавната комисия е взела решението си“, се казва още в доклада.


Миналата седмица полският президент Анджей Дуда подписа законопроекта за създаване на държавната комисия с големи правомощия, която може да забрани на хора да заемат публични длъжности за срок до 10 години, ако бъдат признати за виновни в действия "под руско влияние".

Преди дни стотици хиляди излязоха по улиците на столицата Варшава, за да протестират срещу закона, който според критиците има за цел да бъде насочен срещу опозицията и да елиминира бившия полски премиер и председател на Европейския съвет Доналд Туск от политиката преди изборите догодина.

Новата процедура за нарушение се вписва в дългогодишния дебат между ЕС и Полша относно съдебните реформи в страната, които ЕК определя като ограничаващи независимостта на съдебната власт и върховенството на правото на ЕС. /БГНЕС

Тагове: