Търсенето на енергоресурси в ЕС достигна 25-годишен максимум

Европейската комисия смята, че причината за енергийната криза в ЕС са неблагоприятните пазарни условия, когато търсенето на енергоресурси достигна своя 25-годишен максимум. Това заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс при пристигането си на заседанието на Съвета на ЕС по въпросите на екологията.

Въпросът е свързан с действията на пазара. Търсенето на енергийни ресурси достигна своя максимум за последните 25 години, което предизвиква скок в цените, обясни той.

Тимерманс се опита да минимизира ролята на създадената от ЕК система за търговия с квотите на парниковите газове върху възникването на кризата.

„Тази система повлия в незначителна степен – само с около една пета. Проблемът е в пазарните условия”, убеден е той.

В същото време Тимерманс не спомена спокойното време през септември в зоната на вятърните паркове на ЕС в шелфа на Северно море като една от причините за кризата, която доведе до спад в производството им 3-4 пъти и наложи широкото използване на ТЕЦ за компенсиране на недостига на енергия.

Заместник-председателят на ЕК отхвърли предположението на журналистите, че енергийната криза ще принуди ЕС временно да отстъпи от своите климатични задачи.

„Това е изключено. Климатичните норми на ЕС са неизменни”, категоричен е той.

През последните 10 години ЕК работи по създаването на свободен пазар в ЕС за газ и електричество с аргумента, че широкото навлизане на зелена енергия, която засега произвежда по-скъп ток, в крайна сметка ще доведе до по-ниски цени на енергията в Европа. /БГНЕС