ЕК: Трета доза ваксина без одобрение от ЕМА изправя държавата пред правен риск

Страните от Европейския съюз, които използват ваксини като бустерна доза срещу COVID-19, може да се окажат в ситуация на повишен правен риск, ако за това няма одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това предупреди Европейската комисия в отговор на запитване на "Ройтерс".

Макар ЕМА да заяви на няколко пъти, че преди да одобри т.нар. бустерни дози, се нуждае от повече данни, 8 държави от ЕС решиха да препоръчат допълнително ваксиниране, а скоро се очаква това да направят и още поне десетина.

"Бустерните дози в момента не са част от пазарното одобрение за COVID ваксини и те не са обект на научна оценка от ЕМА поради отсъствие на достатъчно информация", се казва в отговора. "Отговорността за решението да се включат във ваксинационните кампании бустерни дози е на страната-членка."

Това може да означава, че в случай на неочаквани странични ефекти, които може да бъдат свързани с бустерните дози, страните от ЕС ще носят отговорността за всички правни последици и искове за обезщетения, обяснява "Ройтерс".

Отговорността на компаниите производители не изчезва напълно при поставяне на трета доза без решение на ЕМА, допълва еврокомисията. Това важи например за случаи, в които се окаже, че допълващата доза е предизвикала странични ефекти заради проблеми при производството.

Правилата на ЕС за професионална отговорност и обезщетения важат за случаи на неочаквани странични ефекти, свързани с общите характеристики на продукта или на неговото производство.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) в момента държавите, препоръчали бустерни дози, са Австрия, Белгия, Франция, Унгария, Лихтенщайн, Литва, Люксембург и Словения, а Германия се подготвя да вземе такова решение през есента. Други 13 държави от ЕС обсъждат дали да позволят поставянето на подсилваща доза на вече ваксинираните.

Някои страни-членки, включително най-големите икономики в съюза, имат схеми за обезщетяване, чиято цел е да помогнат на потенциални жертви извън съдебните процедури. Критериите за отпускане на подобни компенсации обаче са доста различни. В други държави пострадалите трябва да си търсят правата директно в съда.

Официални данни от страни като Дания, Германия, Норвегия и Швейцария показват, че от началото на кампанията за ваксиниране има подадени стотици искове от потенциални пострадали. Изплатени са обезщетения в много малко от случаите и не се посочват сумите. /БГНЕС