ЕК: Трябва да преминем към режим на военна икономика

На 5 март Европейската комисия (ЕК) ще предложи начини, по които ЕС да стимулира оръжейната си промишленост, за да може да премине към "режим на военна икономика" в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Тиери Бретон, европейският комисар по промишлеността, ще изложи предложения за насърчаване на страните от ЕС да купуват повече оръжия заедно от европейски компании и за подпомагане на тези компании да увеличат производствения си капацитет, съобщи US News.

"Трябва да променим парадигмата и да преминем в режим на военна икономика. Това означава също, че европейската отбранителна промишленост трябва да поеме повече рискове с наша подкрепа", заяви Бретон, представяйки пакета.

Бретон, бивш главен изпълнителен директор на френска технологична компания, също така заяви, че възможността за нов президентски мандат на Доналд Тръмп в САЩ означава, че Европа трябва да направи повече, за да се защити.

"В настоящия геополитически контекст Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност, независимо от изхода на изборите на нашите съюзници на всеки четири години", каза еврокомисарят.

Предложенията на Бретон включват създаването на европейска версия на американската схема за чуждестранни военни продажби, по която Съединените щати помагат на други правителства да купуват от американски оръжейни компании.

Друго предложение ще позволи на ЕС да принуди европейските оръжейни фирми да дават приоритет на европейските поръчки по време на криза.

За да станат реалност, предложенията ще трябва да бъдат одобрени от 27-те национални правителства на ЕС, които често не са склонни да отстъпват правомощия по въпросите на отбраната и военното дело, и от Европейския парламент.

Предложенията ще бъдат внимателно проучени и от НАТО, която заяви, че приветства усилията на ЕС да подпомогне европейската отбрана, но предупреди, че те не трябва да се дублират или да влизат в противоречие с работата на трансатлантическия съюз./БГНЕС