Екатерина Захариева: С общи усилия ще изкореним чудовищните прояви на тероризъм

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до своя сомалийски колега Ахмед Иса Авад по повод атентата в Могадишу, при който загинаха и бяха ранени десетки хора.

„С много голяма болка научих за кървавия бомбен атентат в столицата на Вашата страна Могадишу, довел до многочислени жертви, причинил загубата на над 90 невинни цивилни граждани и служители на реда“, пише министър Захариева. Тя изказва дълбоки съболезнования към мъката на семействата и близките на загиналите и искрена съпричастност към усилията на правителството на Сомалия в борбата срещу подобни актове.

90 убити при взрив на кола-бомба в Сомалия

„За такива безчовечни действия не би могло да има никакво оправдание, за тях няма място в нашата съвременна цивилизация“, заявява българският вицепремиер.

„Вярвам, че със съвместните усилия на международната общност и на Вашето правителство ще постигнем изкореняване на чудовищните прояви на тероризма, както и на условията и причините, които го пораждат“, допълва Екатерина Захариева.

Телеграма до премиера на Сомалия Хасан Али Кхаире изпрати по-рано и министър-председателят Бойко Борисов. „Бих искал да Ви предам нашата най-искрена съпричастност с болката на семействата и близките на загиналите и нашата пълна подкрепа и солидарност към усилията на Вашето правителство в тези трудни моменти. Няма оправдание за жестокостта, безсмислието и безчовечността на терористичните действия, и международната общност трябва да реагира решително и безкомпромисно при такива прояви“, отбелязва премиерът Борисов в съболезнователната телеграма. /БГНЕС