Екатерина Захариева: Трябва да учим коалиционна култура

На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да сме малко по-премерени в изказа си, малко повече добросъседство, трябва да мислим преди да говорим.

Това каза пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Вицепремиерът коментира антибългарското и расистко поведение на сръбския професор от Университета в Белград Драган Симеунович, който е и и.д. директор на Агенцията по национална сигурност в сръбската столица, в телевизионно интервю, заради което МВнР извика за обяснение посланика на Сърбия Желко Йович.

„След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част Правителствена академия за национална сигурност. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно", каза Захариева по повод Симеунович, който нарече българите „зверове, които избиват всичко след себе си”.

По темата за Република Северна Македония имаме решение на парламента, което е прието единодушно. Със сигурност има обтягане на отношенията и считаме, че всички трябва да успокоим емоцията, каза още Захариева.

Много ли е принципно да възпитаваш поколение, след поколение в омраза към съседна държава и целия ѝ народ. Проблемът ние е, че се възпитава омраза към българите, че не се изпълнява договора. Не може в 21 век да продължават тези форми на всякакъв вид дискриминация, каза още Захариева и подчерта, че България иска РС Македония да е член на Европейския съюз.

Относно позицията за задържането на критика на Кремъл Алексей Навални и протестите в Русия, Захариева категорично отрече спекулациите, че не е имало реакция от властите при демонстрациите в София през лятото. Напротив, тогава МВР направи вътрешно разследване, каза Захариева.

Според нея оставката на върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел не е необходима, а позицията на евродепутата от ГЕРБ-СДС Александър Йорданов не е позиция на правителството.

По този повод Захариева направи краткия коментар: Всеки говори за собствената си публика.

Що се отнася до предстоящите парламентарни избори през април, Захариева посочи, че тепърва ще се обявят листите и не съобщи водач в кой район ще е самата тя.

Надявам се тези избори да имат почтени кампания и идеи, въпреки че като гледам какво става, ми се струва трудно. Надявам се да не отблъснат хората да гласуват и от политиката, посочи Захариева.

По думите ѝ не се работи лесно в коалиция, но почти няма европейско правителство, което не е в коалиция. Според Захариева и следващия кабинет ще е коалиционен – „като гледам прогнозите, категорично”, каза тя и добави: Ние трябва да се учим в коалиционна култура.

Във връзка със смъртта на Атанас Скатов под К2, външният министър каза, че МВнР е в постоянна връзка с близките на алпиниста. Оказали сме пълно съдействие по транспортиране на тялото, съобщи Захариева и настоя за обективно разследване на инцидента. /БГНЕС