Екатерина Захариева: РСМ трябва да се реформира, в Преговорната рамка да бъдат включени гаранциите

Българският интерес е РС Македония да се реформира. Единственият морков за провеждането на тези реформи, с който България разполага, е Европейският съюз.

Не усетих колебание в позицията на външния министър Теодора Генчовска за РСМ, но като че ли има леко разминаване по въпроса между Министерството на външните работи и Министерски съвет.

Изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство, в който са заложени фундаментални човешки права, трябва да стане част от Преговорната рамка.

Хубаво е да видим резултатите и тогава вече да бъдем оптимисти. Включването на гаранциите, които иска България, в Преговорната рамка е много важен резултат. Фокусът на Скопие беше в това не да започнат преговори за ЕС, а да не се включат българските искания в Преговорната рамка.

Това заяви в интервю за БГНЕС бившият министър на външните работи Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по външна политика в 47 НС.

„Не усетих колебание в позицията на външния министър Теодора Генчовска по РС Македония. Това, което долових, но не беше казано пряко, като че ли има леко разминаване между МВнР и МС. Надявам се това да се преодолее и да не е така“, заяви Екатерина Захариева и добави: „Това, което чух от нея и нейният екип е, че те ще продължат да следват политиката, която е следвало и нашето правителство, както и Рамковата позиция и Декларацията на НС и изобщо всичко, което досега е работено по тази тема“.

Захариева е задала въпрос на министър Генчовска относно Преговорната рамка, защото от повече от месец и половина по този въпрос не се говори нищо нито от МВнР, нито от МС.

„С РСМ имаме нерешени двустранни въпроси и според опорната точка на Скопие тези въпроси са двустранни и нямат място в Преговорната рамка… Напротив. Правото на самоопределение е европейска ценност, това е човешко право. Изпълнението на Договора, в който има фундаментални човешки права, също трябва да стане част от Преговорната рамка. Моят призив към министър Генчовска: не забравяйте Преговорната рамка!“, заяви бившата ръководителса на българската дипломация в периода 2017-2021 г.

Захариева е предупредила Генчовска в никакъв случай да не попадат в капана на опорните точки на РСМ, че двустранните въпроси нямат място в преговорния процес. „Получих уверение, че те ще продължат работата по Преговорната рамка, но искам да чуя повече подробности и наистина да активизират работата по нея“, добави тя.

Според нея въпрос на време е било да стане публичен конфликта между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

„Напрежението се долови още по време на свикания КСНС. Тогава беше само усещане, сега вече стана публично известен“, заяви Захариева. Тя смята, че поводът за напрежението между двамата не е РСМ. То е по-скоро провокирано от сблъсъка между двете енергийни лобита – на президента Румен Радев и на правителството, или на вицепремиера Асен Василев. „За съжаление, това не беше продиктувано от РСМ като принципна позиция, а по-скоро от това, кой да бъде изпълнителен директор на „Булгаргаз“, добави Захариева.

От опита си на външен министър Захариева предупреждава настоящото правителство да бъде по-предпазливо в очакванията си към РСМ.

„Вие знаете колко пъти през годините България е подхождала доброжелателно, колко пъти е подавала ръка, колко пъти дори сме си затваряли очите, надявайки се, че с протегната ръка, благ тон и добри намерения нещата ще се променят и ще вървят към по-добро. За съжаление, те не само, че не са вървели към по-добро. Имаме една крачка напред и три назад, не две. От моя опит, от опита на българската политика през годините и на много правителства досега е, че колкото повече вдигаме очакванията, толкова по-трудно ще стане да постигнем напредък и толкова по-трудно ще бъде на самите преговорни екипи да постигнат нещо“, заяви депутатката от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по външна политика.

Едва ли откриването на самолетната линия и изпратената нота за краткото и дългото име на РСМ, с което те се отказват от териториални претенции, може да се сметне за сериозен напредък.

„Изпратената нота не е лоша стъпка, не я подценявам. Тя много пъти е декларирана, че ще се случи и премиерът Зоран Заев многократно го е казвал, и външният министър също. Хубаво е, че тя се случи, но пак подчертавам, докато не е договорено всичко, не е договорено нищо“, предупреди Захариева.

Според нея интензивните срещи са нещо хубаво. „Не знам какво ще правят тези работни групи да се събират всяка седмица, защото не знам кога ще имат време да изработят това, за което са се разбрали. Хубаво е да видим резултатите и тогава вече да бъдем оптимисти“, подчерта бившият ни външен министър.

За нея голям успех би бил, ако гаранциите, които иска България, бъдат включени в Преговорната рамка.

„Фокусът на Скопие беше в това не да започнат преговори за ЕС, а да не се включат българските искания в Преговорната рамка. Да направят въпроса двустранен. А той не е само двустранен, той е европейски въпрос. Нашата цел трябва да бъде да удържим, че въпросът е европейски“, заяви Захариева.

Тя е категорична, че РСМ се нуждае от реформи, ако иска да се присъедини към Европейския съюз.

„Българският интерес е РС Македония да се реформира. Очевидно единственият морков за тези реформи е ЕС. Да, това е морковът, с който България разполага в момента. Това е истината“, подчерта пред БГНЕС Екатерина Захариева. /БГНЕС