Екип на ООН отвлечен в Йемен, МВнР потвърди, че няма българин сред похитените

Министерство на външните работи проверява достоверността на информация за отвлечен в Йемен български гражданин и потвърди, че няма български граждани сред похитените служители на ООН.

Петима служители на ООН бяха отвлечени от заподозрени бойци на „Ал Кайда” в Южен Йемен, съобщиха йеменски служители в събота, на които се позовава „Дойче вече”. Те бяха отведени в провинция Абян късно в петък, докато са се връщали в Аден, временната столица на Йемен, след полева мисия, потвърди ООН.

„ООН е в тесен контакт с властите, за да осигури освобождаването им“, каза Ръсел Гийки, говорител на висшия служител на ООН в страната.

Говорител на генералния секретар на ООН каза, че в централата са запознати със случая, но отказа да го коментира "по очевидни причини". Той не даде подробности.

Според йеменското правителство отвлечения персонал на ООН се състои от четирима йеменци и един чужденец. Те са работили с Министерството на сигурността и безопасността.

Племенните лидери казаха, че водят преговори с похитителите, за да осигурят освобождаването на работниците. Похитителите пък искат откуп и освобождаването на някои екстремисти, затворени от международно признатото правителство на Йемен.

В няколко наши медии днес следобед се появи информация, че отвлеченият чужденец е български гражданин, който е служител на ООН.

"Запознати сме със случая. В момента се проверява достоверността на информацията", заявиха за БГНЕС от пресцентъра на МВнР и след като българското посолство в Рияд е осъществило проверка, е установило, че няма български граждани сред отвлечените служители на ООН в Йемен. /БГНЕС