Екипи на ВМА посрещат националния празник на пост зад граница

Екипи на Военномедицинска академия (ВМА) посрещнаха националния празник на България – 3-ти март, на мисия зад граница – в Мали и в Босна и Херцеговина, съобщиха от ВМА.

Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

Днешният празник ни напомня за историческия ни дълг и отговорността пред наследниците ни. Благодаря за високия професионализъм, морални качества и достойнство, с които допринасяте за издигане авторитета на България като надежден съюзник за успеха на Мисията в Мали, се посочва в поздравителния адрес на командира на Съвместното командване на силите до екипа на ВМА в малийската столица Бамако.

Национален командир на българския контингент там е старши лейтенант д-р Георги Семовски. За него това е втора мисия в африканската страна. По стечение на обстоятелствата, на миналия 3-ти март д-р Семовски отново беше на същото място. Той благодари за гласуваното му доверие: За нас е чест да представляваме България и в частност ВМА.

В Мали те ежедневно защитават достойно името на родната военна медицина – грижейки се за здравето на участниците в Мисията и поддържайки своята готовност чрез различни учения, като реакция по овладяване на ситуации с масовото поразяване – огън, или пък печелейки сърцата на местното население, като участват в различни благотворителни инициативи. Наскоро медиците от ВМА се включиха в благотворителен турнир с местния баскетболен отбор на глухите и немите.

Освен в горещите точки на света, нашите военни медици са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други – не само у нас, но и в чужбина. /БГНЕС

Тагове: