Екокомисията обсъжда промените в Закона за биоразнообразието

Депутатите от Комисията по околна среда в парламента и екоексперти ще обсъдят днес превърналите се в спорни промени в Закона за биоразнообразието, предаде репортер на БГНЕС.

На снимката: Ивелина Василева и Емил Димитров

Новите текстове, с които се готви промяна в управлението на българските зони от европейската мрежа „Натура 2000”, от седмици предизвикват недоволството на екоактивисти. Стигна се до редица протести в София и други големи градове на страната. Силен обществен отпор получи и предложението, направено от лидера на НФСБ Валери Симеонов и негови съпартийци между двете четения на законопроекта, което, според експерти, дава власт на Министерството на околната среда и водите да променя зоните от „Натура 2000”, без да се съобразява с научните данни за това.

От ГЕРБ пък излязоха с позиция, че няма да подкрепят идеята за поправки на коалиционния си партньор, а председателят на ресорната комисия в парламента Ивелина Василева обеща да бъде съобразено мнението на представителите на научната общност, гражданските и бизнес организации, както и на собствениците на земи в защитените територии.

Текстовете на законопроекта вече бяха одобрени на първо четене в пленарната зала на 5 юни. /БГНЕС