Екологично отговорна мода в Париж от McCartney и Serre

В предпоследния ден от Седмицата на модата в Париж, двама от най-екологично настроените дизайнери представиха своите есенно-зимни колекции, предаде АФП.

С колекция, в която баща ѝ и колегата му от групата "Бийтълс" Ринго Стар наблюдаваха от първия ред, британската дизайнерка Стела Маккартни призова модния свят да се "събуди".

Маккартни заяви, че 90 % от тоалетите са изработени от "екологично отговорни" материали, и че е търсила решения, които с просто око не могат да бъдат различени от традиционните текстилни материали, като например бял костюм, изработен от веганска кожа.

Облеклата бяха малко по-ексцентрични от обикновено, с преувеличени пропорции, следвайки тенденцията за костюми с големи размери, и с костюм, който приличаше на голяма купчина плетива в тюркоазено или огненочервено.

Към "непукистката" атмосфера на ревюто се прибави и фактът, че един от моделите беше Лили Мос, дъщерята на Кейт Мос.

Друга дизайнерка, която се занимава с екология, 32-годишната Марин Сер, организира своето ревю в парижката зала за хранене Ground Control, сред масички за кафе, щандове за пица и цветарница.

Френската дизайнерка, която използва възможно най-много рециклирани материали в тоалетите си, каза, че не харесва начина, по който големите марки изграждат временни структури само за 10-минутно модно шоу.

"Харесва ми да намирам място, което вече има вибрация и енергия. В повечето случаи, когато правиш ревю, то е просто в кутия, а аз съм малко против това", каза тя зад кулисите.

Моделите ѝ също бяха еклектични - от по-възрастни жени до малко бебе, носено в бяла рокля и бебешка количка, щампована с характерния за Serre полумесец.

Други стилове включваха прозрачна черна рокля - навсякъде този сезон - но носена върху спортно облекло, а не върху оскъдно бельо.

Подкрепена от наградата на LVMH, която получи през 2017 г., младата дизайнерка е намерила своята ниша с естетиката си на рециклиране и смесицата от стилове, съчетаващи спортно облекло и висша мода. /БГНЕС