Екоактивисти пред форума в Давос: Сложете край на зависимостта от изкопаеми горива

Еквадорската активистка за Амазония Хелена Гуалинга пристигна на срещата на световния елит в швейцарското алпийско село Давос с ясно послание: компаниите трябва да спрат новите проекти за изкопаеми горива.

20-годишната Гуалинга се е превърнала в говорител на своята общност от коренното население кичуа Сараюку и на борбата ѝ срещу петролните компании в тропическите гори.

Тази седмица тя се присъедини към колегите си млади активисти за климата Грета Тунберг от Швеция, Ванеса Накате от Уганда и Луиза Нойбауер от Германия, за да стартира петиция, обявена като "известие за прекратяване на дейността".

Петицията изисква от изпълнителните директори на енергийни компании "незабавно да спрат откриването на нови обекти за добив на нефт, газ или въглища".

"Ние сме от различни краища на света, но се борим за една и съща цел", заяви Гуалинга пред АФП във вторник по време на годишния Световен икономически форум.

"Това е призив да кажем "стига толкова", защото сме го казвали много пъти. Нуждаем се от спешни действия", каза тя.

Онлайн петицията - която предупреждава, че гражданите по света ще обмислят предприемането на правни действия, за да потърсят отговорност от компаниите - е събрала повече от 800 000 подписа от стартирането си в началото на тази седмица.

"Трябва да оставим петрола под земята", каза Гуалинга.

"Правата на коренните общности са много важни в това отношение", каза тя.

Преди десетилетие общността Сараяку спечели знаково дело в Междуамериканския съд по правата на човека, който постанови, че еквадорската държава е нарушила правата им да бъдат консултирани при предоставянето на права за проучване на нефт върху тяхната земя.

"Мисля, че това показва на света, че една толкова малка общност, но толкова добре организирана, може да успее да изгони компания, да гарантира, че правата ѝ се спазват", казва Гуалинга.

Въпреки усилията, които полага в областта на изкопаемите горива, Гуалинга се съмнява, че ще види резултати на форуми като преговорите за климата на Конференцията на страните от ООН.

Последната среща през ноември, COP27 в Египет, завърши без ангажименти за постепенно премахване на изкопаемите горива.

Домакин на следващите преговори по-късно тази година ще бъдат Обединените арабски емирства, които назначиха ръководителя на националната петролна компания за председател на COP28.

"Не можем да се доверим на държавите, че ще постигнат споразумения, които наистина ще успеят да смекчат и спрат изменението на климата", каза Гуалинга.

"Знаем накъде върви тази борба. Коренното население се занимава с това още от първата колонизация." Тя изрази надежда, че един ден нейната общност ще получи автономия с територии с ясни граници./БГНЕС, АФП

Давос / Швейцария