Екрем Имамоглу - основният претендент за властта на Ердоган

Преизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен претендент за властта на Реджеп Тайип Ердоган, след като се пребори с Партията на справедливостта и развитието (ПСР) - политическата сила на турския президент на местните избори от 31 март 2024 г.


След като спечели комфортна победа и запази поста си на кметските избори, 53-годишният Имамоглу е разглеждан от много анализатори като потенциален бъдещ президент.

Той има много общи черти с Ердоган: и двамата са ръководили Истанбул, имат семейни корени в източната част на Черноморския регион и политическата им кариера е била възпрепятствана от турските съдилища. В младежките си години и двамата са били запалени футболисти. И двамата мъже притежават силна способност да се харесат на избирателите, но се разминават, когато става въпрос за тяхната политика. Самият Имамоглу, приветлив бивш бизнесмен, женен с три деца, е казвал: "Идеите ни до голяма степен са противоположни".

Ердоган влезе в политиката с ислямистка партия и след като пое управлението през 2002 г., преобрази светската държава. За разлика от него Имамоглу е от твърдо светската Републиканска народна партия (РНП), към която се присъединява през 2008 г., а през 2014 г. става кмет на истанбулския район Бейликдюз. Успехът на Имамоглу се дължи на способността му да разшири призива на социалдемократическата РНП, за да привлече по-консервативни избиратели.


Той доказа това през 2019 г., като нанесе най-голямото поражение на партията на Ердоган ПСР от две десетилетия насам и победи нейния кандидат не веднъж, а два пъти. Съдът анулира победата му през март същата година, само за да може той да спечели с по-голяма разлика на повторните избори през юни.


Кметът на Истанбул си изгради медиен образ и проведе мащабни кампании в социалните мрежи, които едновременно повишиха популярността му и лазиха по нервите на много избиратели. Междувременно държавните медии се опитаха да го представят в негативна светлина. През януари 2022 г. проправителствените медии бяха залети със снимки от камери за наблюдение, на които той вечеря с британския посланик в рибен ресторант, докато Истанбул се бори със снежна буря. Снимките допринесоха за представянето на кмета от страна на правителството като недосегаем и подкрепян от Запада. Проблемите му се усложниха от факта, че Ердоган си приписваше заслугите за много от важните проекти, които модернизираха Истанбул през последните години.

Правни битки и среща с кюфтета

Самият Имамоглу се сблъсква със съдебни проблеми. След победата му през 2019 г. съдия го осъди на две години и половина затвор, като му наложи политическа забрана за обида на държавни служители. Апелативният съд все още не се е произнесъл по делото. Присъдата повтори опита на Ердоган, който през 1999 г. беше вкаран за кратко в затвора за рецитиране на стихотворение, което съдът определи като подбуждане към религиозна омраза. Миналата година друг съд започна дело срещу Имамоглу по обвинение в манипулиране на търгове, за което се предвижда присъда от три до седем години. Критиците на Ердоган смятат, че делата са опит да му се попречи политически. Ердоган и неговата ПСР отричат това.Въпреки пречките, които описва от страна на Анкара, Имамоглу заяви, че администрацията му е осигурила услуги и развитие в Истанбул - град с 16 млн. жители, който е двигател на турската икономика.

Мегаполисът е на един свят разстояние от черноморската провинция Трабзон, където е роден през 1970 г. и прекарва онова, което описва като щастливо детство сред "буйната зелена природа, бурното море и каменните улици". Учи в Истанбулския университет и завършва бизнес администрация през 1994 г. - годината, в която Ердоган става кмет - преди да започне работа в строителния бизнес на семейството си. Любовта му към футбола го подтиква да стане администратор в отбора на родния си град Трабзон. Наскоро Имамоглу си спомни за светската обстановка, в която за първи път се пресичат пътищата му с Ердоган. В средата на 90-те години на миналия век, след като Ердоган станал кмет, той посетил ресторанта за кюфтета, който младият Имамоглу стопанисвал в истанбулския квартал Гюнгьорен. "Когато беше в първите си месеци като кмет, аз му гостувах", казва Имамоглу. "Той яде кюфтета в моя ресторант. Не му взех парите. Той няма да плати тази сметка, докато е жив".

Много анализатори сега прогнозират по-нататъшен успех за Имамоглу. "Ако тези избори не бъдат отменени от възраженията по някакъв начин, той ще стане президент през 2028 г.", заяви Озер Сенкар, ръководител на социологическата агенция Metropoll. /БГНЕС