Експерт: Байдън няма политически аргументи срещу Путин

Президентът на САЩ Джо Байдън на срещата с руския лидер Владимир Путин ще трябва да разчита повече на аргументи на сила, отколкото на политически и дипломатически. Това мнение изразява пред кореспондент на ТАСС президентът на Международния институт за глобален анализ „Vision & Global Trends“, политологът Тиберио Грациани, анализирайки срещите на върха на Г7 и НАТО.

"Разбира се, президентът Байдън остава признат глава на целия Запад и в това си качество ще се яви пред руския си колега. Но по време на срещата той ще трябва да разчита повече на аспектите на властта, отколкото на дипломатическите или политическите. Ще трябва да използва статута си и престижа на западен лидер и ще трябва да надгражда стратегическата тежест на НАТО. Той няма дипломатически инструменти, за да разговаря с Путин ", казва експертът.

Според него, срещата на върха на Г-7 не е безусловен триумф за Байдън. „Планетарната безусловна подкрепа за новия президент трябваше да бъде изразена, без никакво „но“ или „ако“, но при по-задълбочено проучване на резултатите от срещата е ясно, че това не се е случило. Фактът, че мандатът на двама ключови лидери - Франция и Германия, Еманюел Макрон и Ангела Меркел приключват и като цяло нищо ново не е обявено за международната политика, значителният напредък на световната сцена на Китай и завидната стабилност на Русия станаха още по-очевидни", продължава Грациани.

НАТО също не е най-силният тил в момента, казва експертът. "НАТО е изправена пред сериозни бюджетни проблеми, които вече са съществували и са били отбелязани от Тръмп. Напредването на алианса "на Изток" е изправено пред сериозни пречки под формата на украинския въпрос. Приемането на Киев заплашва НАТО да бъде въведено в твърде рискована ситуация за европейците съюзници, които отдавна са се отклонили от принципите военна отговорност, на основата на които е създаден Северноатлантическият алианс преди повече от 70 години “, заключва експертът. / БГНЕС