Експерт: Катастрофата на АМ "Струма" е заложник на българо-македонските отношения

Възложихме на международна компания да направи проверка на пътните условия на АМ "Струма". Това каза Богдан Милчев от Института за пътна безопасност пред БТВ.

Истината е заложник на българо-македонските отношения, затова е избран международен одитор. Прокуратурата учудващо бързо иска да приключи този случай, и още от първите часове на катастрофата ни се внушава, че вината е на шофьора. Шофьорът не може да се защити, затова делото ще приключи бързо, допълни Милчев. По най-бърз начин ще бъдат изплатени обезщетенията на роднините на загиналите, и ще се получи мир в цялото общество.

Експертът е категоричен, че делото умишлено ще се забави твърде много, като даде за пример делото за смъртта на пътниците в автобуса по пътя за Своге. Ако се докаже, че пътят е проблем, българската страна трябва да изплати огромно обезщетение на РСМакедония, допълни Милчев.

Обаче отказът на прокуратурата да изследва пътните условия, как са въздействали те на този шофьор да допусне грешка, отказът на прокуратурата да разследва мантинелите, които са погрешно поставени, както гласи доклада. Документът доказва, че тези мантинели са били увредени от предишни катастрофи, както и че са били преправяни и преинсталирани неправилно след катастрофи. Ако те бяха сложени правилно, щяха да задържат автобуса и да променят траекторията му без да попада той в капана на мантинелата.

Жертвите са не от катастрофата, а вследствие на капана на мантинелите, които вместо да предпазят автобуса, са му навредили.

Има липсващ знак, който е трябвало да информира водачите, че предстои такава отбивка. Два месеца по-рано от Пътното управление са установили, че този знак го няма, и са подали сигнал. Общо над 400 знака липсват по пътищата у нас, само че министърът на регионалното развитие услужливо мълчи, а прокуратурата отказва да разследва всичко това, допълни Милчев.

Експертът бе категоричен, че предстоят още тежки инциденти./БГНЕС