Експерт: Младите се вълнуват от бъдещата си професия

Повече от 1000 младежи се включиха в Базара на професиите 2022, който се провежда в София Тех Парк за осми път, предаде репортер на БГНЕС.

„Има много ранобудни младежи, вчера беше първият ден и имаше над 1000 ученици, много от тях доведени от техните учители. Младите хора се вълнуват от това какво ще правят в бъдеще, какво да изберат, така че да пасва на тяхната същност, умения и интереси“. Това заяви в интервю пред БГНЕС Дарина Георгиева, организатор и спонсорен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД)

Първите лектори и гости, които представят професиите, са от сферата на гейминга.

Георгиева обясни, че схващането, че геймърите играят до късно вечерта и трудно стават сутрин, всъщност не е вярно. “Напротив те са тук от 10 сутринта и разказват как човек, който обича видеоигрите може да превърне тази своя страст в професии”, обясни тя.

Организаторката каза, че през днешния ден ще бъдат представени около 60 професии.

В залите, в които се помещава базарът, има изложени множество интересни изобретения, които посетителите могат да пипнат и разгледат. „В лекционната част има много интересни гости, някои от които са свързани с традиционни и вечни професии - учител, журналист, лекар, както и т. нар нови и зелени професии - спасител на храна, специалист енергийна ефективност, специалист възобновяеми енергийни източници и редица други”, разказа Георгиева.

Тя отбеляза, че интересно в базара днес е и присъствието на инфлуенсър, който ще обясни какво всъщност представлява тази професия и дали да си инфлуенсър означава само да качваш снимки. Организаторите на събитието ще срещнат младежите и с кариерни консултанти, които ще могат да дадат насоки на младите и да им подпомогнат в кариерното ориентиране. „Всеки, който има желание може да си направи тест и да види накъде да поеме”, допълни Георгиева.

Базар на професиите - професионално ориентиране за деца и младежи се провежда на 25 и 26 ноември в София Тех Парк. Събитието е организирано от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Това е инициатива, която подпомага ранното кариерното ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия. /БГНЕС