Експерт: Мобилните оператори неправомерно вдигат цените, КЗП и КЗК трябва да се задействат

„Инфлацията оказва влияние върху цената на услугите, която плащат потребителите. В момента се дава право на мобилните оператори да повишават цените си веднъж годишно и вече един мобилен оператор е заявил готовност за увеличение с 2 лв. Това би могло да бъде проблем, тъй като клаузата, която дава това право, за нас е неравноправна“. Това заяви в интервю за БГНЕС Габриела Руменова от платформата „Ние потребителите“.

Експертът обясни, че клаузата е неравноправна, защото тя позволява на оператора да повишава цената, а в същото време не дава право на потребителя да се откаже от договора. „Това е така, защото ако се откажем от месечния договор, ще трябва да платим неустойки в размер на тримесечни непромоционални такси. Ако пък сме взели и някакво устройство, то тогава ще трябва да платим разликата между пазарната цена и тази, на която сме го взели с отстъпката. Това е едно утежняващо положението на потребителите обстоятелство, след което би трябвало необходимите институции да вземат мерки“, коментира още Руменова и добави, че ако тази клауза и задължението да се плащат неустойки не съществуват, то "операторите биха се замислили дали да правят тези промени, тъй като всеки потребител би могъл да отиде при конкуренцията“.

Това не е първият случай, при който мобилните оператори се опитват да вдигнат цените си. През 2021 г. и трите мобилни оператора поискаха да индексират клиентите със сума, получена от средногодишната инфлация за 2020 и 2021 г. Тогава Комисията по защита на потребителите се опита да се намеси, но тя тръгна в посока на доказване на нелоялна търговска практика, а всъщност тук е налице неравноправна клауза, обяснява експертът. "Ако още тогава беше подходено по този начин - да се разгледа случая като неравноправна клауза, то към момента може би нямаше да възникне и този проблем. Потребителите ще усетят разликата в своята сума за мобилни услуги във февруарската си фактура. За сега само един мобилен оператор е въвел промяната, но се очаква и другите да го последват, така че хората наистина очакват решение на този въпрос и според тях решението е в ръцете на контролните органи, така че е крайно време те да се задействат“, подчерта Габриела Руменова.

Габриела Руменова

До момента само НПО се е обявила срещу поскъпването на таксите и услугите на мобилните оператори. „Комисията за защита на потребителите може да предприеме действия чрез изпращането на писмо, с което да се изиска редактирането на клаузата, след което има 14-дневен срок за действие от страна на дружеството. Ако то откаже, КЗП има право да заведе колективен иск в съда, който да провъзгласи клаузата за нищожна. Плюс това имайки предвид възможността всеки един мобилен оператор да направи такава тарифна промяна пък налага сезирането на Комисията за защита на конкуренцията, защото на практика потребителите остават без право на избор чрез кой оператор да използват своята телекомуникационна услуга", обясни още Руменова. /БГНЕС

Тагове: