Експерт на ООН е разтревожен от ръста на речта на омразата в Сърбия

Експерт на ООН изрази тревога от нарастването на речта на омразата в Сърбия след двете масови стрелби миналия месец и призова страната да предприеме спешни мерки срещу нея, предаде АФП.


"Стрелбите травмираха цялата страна", заяви Ирене Хан, специален докладчик на ООН за свободата на словото.

"Безсъвестно е тази трагедия да се използва като още един повод за разпалване на омраза, демонизиране и очерняне на независими медии, правозащитници, политически опоненти и други критични към правителството лица", добави Хан, като призова за незабавни и ефективни мерки за ограничаване на разединяващата реторика.

При две масови стрелби в Белград загинаха 18 души, включително осем деца, което предизвика масови протести.

Протестите под надслов "Сърбия срещу насилието" се превърнаха в едни от най-масовите митинги, откакто широки демонстрации предизвикаха падането на Слободан Милошевич преди повече от две десетилетия, засилвайки натиска върху популисткия президент Александър Вучич.

Вучич отхвърли протестите като "политическа" акция, обвинявайки чужди сили, че ги организират, докато неговите съюзници се подиграваха на излезлите на улицата.

Съдът в Белград постанови задържане под стража на журналиста и писател Бошко Савкович, който беше арестуван след съботната демонстрация на десетки хиляди хора в столицата, припомня БГНЕС.

Савкович е обвинен, че по време на митинга е носил транспарант с кукла транспарант с кукла на "обесения президент Александър Вучич", което е довело до задържането му за "подстрекаване към насилствено разрушаване на конституционния ред".

Хан заяви, че протестиращите настояват за отговорност за престъпленията и изрази съжаление за досегашната реакция на правителството.

"Вместо да насърчават правосъдието и отговорността, последните изказвания - включително на членове на правителството - изглежда насърчават тормоза и дори физическите нападения срещу опозиционни политици, журналисти и активисти", каза Хан.

По време на официално пътуване до Сърбия през април Хан изрази загриженост относно популистките медии, които насърчават и засилват токсични изявления на политици и държавни служители.

Отбелязвайки "основното право" на свобода на изразяване, Хан заключи, че "сегашният климат на политическия дискурс в Сърбия е дълбоко обезпокоителен.

Тя призова правителството "незабавно да разследва и санкционира сплашването, заплахите и подстрекаването към насилие, особено от страна на държавни служители". /БГНЕС