Експерт от CNIL: На Apple трябва да бъде наложена глоба от 6 млн. евро

На Apple трябва да бъде наложена глоба от 6 млн. евро (6,3 млн. долара) за нарушаване на правилата за защита на личните данни, препоръча главният съветник на френския орган за защита на данните CNIL, предаде Ройтерс.

Органът по санкциите на CNIL може да пренебрегне препоръките на съветника, но те обикновено имат голяма тежест за окончателното решение на надзорния орган.

Франсоа Пелегрини направи своята препоръка след разследване на органа, предизвикано от жалба, подадена миналата година от лобистката група France Digitale.

В жалбата лобито, което представлява по-голямата част от френските цифрови предприемачи и рискови инвеститори, твърди, че предишният операционен софтуер на производителя на iPhone Apple, iOS 14, не отговаря на изискванията на ЕС за защита на личните данни.

Тогава France Digitale твърдеше, че макар при iOS 14 собствениците на iPhone да са били питани дали са готови да позволят на инсталираните мобилни приложения да събират ключов идентификатор, използван за дефиниране на рекламни кампании и изпращане на таргетирани реклами. Настройките по подразбиране са позволявали на Apple да провежда свои собствени таргетирани рекламни кампании, без ясно да иска предварително съгласие от потребителите на iPhone.

Актуализациите на Apple за защита на личните данни, наречени App Tracking Transparency (Прозрачност на проследяването на приложенията), дават възможност на потребителите да блокират приложенията от проследяване на активността в приложения и уебсайтове, собственост на други компании.

В забележките си Пелегрини заяви, че предишната версия на операционната система на Apple iOS 14.6 не е поискала по подходящ начин от потребителите предварителното им съгласие за събиране на лични данни, което представлява нарушение на правилата за защита на личните данни съгласно Директивата на Европейския съюз за защита на личните данни.

Той добави, че промените, направени в последваща версия на операционната система на Apple, iOS 15, позволяват да се даде такова предварително съгласие.

Гари Дейвис, ръководител на отдела за защита на личните данни на Apple, оспори заключенията на експерта по време на изслушването, заявявайки, че американската компания се е ангажирала със защитата на личните данни на потребителите.

"Липсата на сериозност на нарушението ... означава, че размерът на глобата трябва да бъде намален", каза той, като поиска размерът на евентуалната глоба да не бъде оповестяван публично.

Санкционният орган на CNIL не съобщи кога ще вземе решение. /БГНЕС

Париж / Франция