Експерт: Сблъсъците в Йерусалим увеличават влиянието на ХАМАС

Сблъсъците между палестинците и израелската полиция в Йерусалим създава възможност за разширяване на влиянието на ХАМАС. Това заяви за БГНЕС дипломатически източник от столицата на Държавата Израел.

Расте напрежението в стария град на Йерусалим. В свещения за мюсюлманите месец почти всеки ден след молитвите в Ал-Акса, третото най-свещено място за исляма, избухват сблъсъци между палестинците и израелската полиция. Има много ранени демонстранти, както и служители на реда.

„В никакъв случай случващото се в момента не е трета интифада“, заяви дипломатът. Той отбеляза, че за пръв път от 16 години Палестинската власт трябваше да проведе избори, които бяха очаквани с нетърпение от местните араби. В последния момент, обаче те бяха отменени от Махмуд Абас, чието движение „Фатах“ управлява Западния бряг на река Йордан. Това решение съвпадна с тежката социална и икономическа обстановка в Палестинските територии и допълнително нагнети напрежението вътре в палестинското общество.

Продължава и битката за власт и влияние между „Фатах“ и ХАМАС, който управлява другия палестински анклав – Ивицата Газа.

„Сегашната напрегната ситуация създава огромна възможност за ХАМАС да стъпи и да укрепи позициите си на Западния бряг, откъдето са изтласквани систематично от 2006 г.“, заяви дипломатическият източник.

В същото време дипломатът отбелязва, че „Израел закъсня с адекватните мерки в Източен Йерусалим“. Ефектът от закъснелите мерки, който наблюдаваме, се задълбочава и от кризата, породена от спора между палестинци и израелски заселници в Шейх Джарах, обясни той.

От особено значение е днешният ден, когато се отбелязва Денят на Йерусалим. Очаква се и израелци, и палестинци да проведат масови събирания и е много важно те да нямат съприкосновение помежду си, защото това отново може да доведе до стълкновения и ескалация на насилието, предупреди дипломатът. /БГНЕС