Експерт: Сръбският национализъм е бензинът за бъдещи войни

Националистическият наратив, който доминира в момента в Сърбия, е гориво за бъдещи конфликти.

Това каза директорът на Центъра за регионите в Сърбия Александър Попов по време на форума "30 години от началото на обсадата на Сараево". Според него един от големите проблеми в сръбското общество е факта, че младите поколения не са наясно със събитията от 90-те години на миналия век. "Регионът продължава да е изпълнен с омраза и тази омраза продължава да нараства. Национализмът и популизмът много лесно се приемат", каза още Попов и подчерта: младите растат без да знаят какво се е случило през 90-те години на двадесети век.

"А това е горивото за бъдещите политици, които чрез национализма и популизма, ще възкръснат тази приказка и ще "освобождават" така както Русия днес "освобождава" Украйна от украинците. Така както ние "освободихме" Вуковар /хърватския град, който бе напълно унищожен от сръбската армия през 1992 г., бел.ред./. Това нещо може да се повтори, ако младите поколения не бъдат информирани за случилото се престъпление", предупреди Александър Попов.

По време на дебата журналистът Раде Радованович каза, че "голяма част от сръбските граждани са потънали в патологични националистически чувства". "До голяма степен това се превърна в нацизъм, защото стореното от сръбска страна във войните, е чист сръбски нацизъм“, каза Радованович. Според него "в Украйна сме свидетели на дива руска агресия". Надявам се, че ще загубят тази война и ще си платят за нея, както Путин, така и неговите съучастници", каза още Радованович. Според него "технологията на престъпленията наподобява на онази от времето на обсадата на Сараево, но само се повтаря в по-драстична форма. Става въпрос за една имперско-нацистка кампания на Кремъл и ние не знаем къде тя ще свърши", каза в заключение Раде Радованович. /БГНЕС