Експертен съвет ще обсъди въпроса с наследяването на престола в Япония

Правителството на Япония сформира експертен съвет, който трябва да подготви предложения за възможна реформа на системата за наследяване на престола.

Генералният секретар на правителството Кацунобу Като заяви на пресконференция, че поддържането на стабилността при предаването на престола е изключително важна задача, която има отношение към основите на държавата. Има различни мнения относно подхода към проблема с намаляването на императорското семейство, а експертите ще трябва да обсъдят целия комплекс въпроси, каза той.

В момента официален наследник на 61-годишният император Нарухито е единственият му брат, 55-годишният принц Акишино (Фумихито). Следващ поред е 14-годишният Хисахито, който е единствен син на принц Акишино. Това на практика ограничава кръга от потенциални наследници на престола, което предизвиква безпокойство в Страната на изгряващото слънце.

Голяма част от японското общество смята, че трябва да се прекрати практиката тронът да се предава само по мъжка линия и да се върне съществуващата преди стотици години практика, която допуска да има и императрици, съобщи агенция Киодо.

Срещу това предложение се обявяват категорично консервативните кръгове в управляващата Либерално-демократична партия.

Експертният съвет трябва да обсъди всички съществуващи мнения по този въпрос, включително предложението право на наследство да имат момчетата, родени от дъщерите на императора. Според сега действащата традиция, след като се омъжат, императорските дъщери стават обикновени граждани на Япония, а техните деца нямат отношения към въпросите на императорския двор. /БГНЕС, ТАСС

Токио / Япония