Експерти дискутират „зеления преход“ на България

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и WWF България, българският клон на Световния фонд за дивата природа, организират във вторник, 24 ноември, хибридна конференция на тема: „Преходът към зелена икономика и заетост в България – посока, цели, политики, възможности и предизвикателства“.

Общата цел на конференцията е да бъде представен напредъкът в подготовката на България за реализиране на „зеления преход“, визията за създаването на зелена икономика, зелени работни места в България, както и перспективите за българския бизнес в него.

Какво предстои пред българската икономика? Как бизнесът ще бъде ангажиран в този процес? Как ще се даде тласък на зелената трансформация? Как ще се финансират устойчиви инвестиции? Това са част от въпросите, чиито отговори конференцията ще даде.

В панелна дискусия, в чийто фокус попадат възможностите за създаване на нови икономически дейности и зелени работни места в контекста на „Зелената сделка“, представители на министерства и институции, които имат отношение по темата, а също и представители на синдикатите и неправителствени организации ще представят своя подход и ще изложат различните гледни точки.

В третата част на събитието ще бъде направена препратка към Германия и разгледан подходът на страната за преструктурирането на въглищния регион Лужицa - постигането на консенсус за прекратяване на добива на лигнитни въглища и инвестиционните намерения. /БГНЕС