Експерти: Газовите такси са интерес на България и Европа

Решението на София да увеличи таксата за руския природен газ, който се транспортира през „Балкански/Турски поток“ за Сърбия и Унгария, е в интерес на България и Европа.

Около тази позиция се обединиха енергийните експерти Руслан Стефанов и Иван Хиновски, с които БГНЕС разговаря.

От 13 октомври е в сила такса от 20 лв./МВтч. Тя се отнася до вноса и транзита на руско „синьо гориво“. Парламентът прие промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Те бяха публикувани в Държавен вестник.

Решението предизвика бурната реакция на Сърбия и Унгария, които си позволиха да заплашат България, заявявайки, че няма да оставят без адекватен отговор това „враждебно българско решение“.

БГНЕС потърси за коментар енергийните експерти Руслан Стефанов и Иван Хиновски.

Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията (ЦИД):

„Решението на България да въведе такса е оправдано. От гледна точка на Европейския съюз и на България тази такса е един ход, който показва активност, която досега не сме забелязвали по отношение на агресията на Русия спрямо Украйна и Европа. Тя е част от ограничителните мерки с оглед на действията на Кремъл за дестабилизация на Украйна. Целта й е нанесените щети върху България и Европа от едностранното спиране на доставките на руски природен газ от страна на „Газпром“ да бъдат компенсирани. Това има своето отражение върху българския бизнес. Намирам една такава мярка за оправдана както от гледна точка на икономическата сигурност на България, така и на Европа.

Никой не се съмнява, че Сърбия и Унгария не са самостоятелни играчи. Този натиск не е нов. България беше изключително силно притискана за построяването на „Турски поток“ от тези двама играчи, единият от които ни е партньор в ЕС. И тогава имаше сходни заплахи от Белград. Непрекъснато имаше изказвания, че България се бави да направи газопровода по-скоро и т.н. Няма съмнение, че действията на Сърбия и Унгария идват от двата най-близки съюзника на Кремъл в момента. Тези две държави са предпазени от негативните действия на Русия срещу Украйна именно чрез „Турски поток“. Белград и Будапеща по никакъв начин не защитиха българския интерес, когато на България едностранно и незаконно бяха спрени доставките на руско „синьо гориво“.

В момента се наблюдава един постоянен натиск България да обслужва интересите на Сърбия и Русия, без обаче тя да защитава своите собствени интереси. Това от гледна точка на българския интерес и на решението на Европа за засилване на санкциите спрямо Русия придава пълна легитимност на действията на София по този казус.

Президентът Румен Радев има много двусмислено отношение спрямо войната в Украйна и агресивните действия на Русия. От една страна той ясно ги идентифицира като агресивни действия, от друга страна няма никаква инициатива как те да бъдат прекратени от страна на агресора. Има имагинерни настоявания за мир.

Законът от геополитическа гледна точка е абсолютно логичен за България и е в български интерес. Не виждам защо, който и да било в България, подкрепящ българския интерес, да е против нещо подобно. Вучич разбира пределно ясно това и дори се учудва защо не сме го направили по-рано“.

Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ):

Всяка страна-членка на Европейския съюз има суверенното право да определя размера на митата и акцизите на стоките и енергийните услуги. Това влиза в прерогативите на всяка една страна. Това е стъпката, която доказва евроатлантизма на България и е правилна стъпка в посока Европа. Тя наказва „Газпром Експорт“ за начина, по който беше наложен на България проекта „Турски поток“.

Зад действията на Сърбия и Унгария, които подложиха на яростна атака българската позиция, стоят интересите на Русия. Тези две страни трябва да разберат много добре състоянието на българския газов бизнес и да преглътнат този допълнителен разход. Ако не се осигурят достатъчно устойчиви постъпления от транзитни такси, „Турски поток“ ще фалира и те ще останат без газ.

Решението на българската държава може да бъде оспорено. В днешната обстановка на пълна деградация на международното енергийно право, в който „Газпром“ дори не участва, а всички страни действат самостоятелно – експроприация на руски енергийни активи, руският газов холдинг вече не участва в никакви арбитражи. Всичко е една джунгла.

Ако „Газпром“ има политика да щади разходите на крайните си клиенти, те трябва да плащат тази такса на нас и да си намалят приходите. Основната цел е санкциониране и намаляването на средствата от износа на енергийни ресурси, които Русия влага във войната в Украйна. Това е далечната цел на това решение на България“. /БГНЕС