Експерти: Икономическите мерки ще стабилизират най-уязвимите

Икономическите мерки, които обяви правителството на първо време ще стабилизират най-уязвимите части от населението и бизнеса.

Но както и други страни, България трябва да мисли за втората фаза от мерки, когато се върне икономиката към нормалното функциониране. Това коментира в интервю за БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

„Според мен тези мерки като подкрепа на бизнеса не са окончателни, тепърва ще се окаже, че са необходими по-големи суми. Почти със сигурност ще се окаже необходимо преструктуриране на бюджета и емитиране на нов дълг. Така че, това е първата фаза от мерките“ , прогнозира проф. Ганчев.

Икономистът Димитър Чобанов коментира пред БГНЕС, че с анонсираните на 24 март мерки нямало някакви изненади. „Най-широко коментираната мярка е „60:40“ в помощ на закъсалите фирми, които искат да запазят персонала си. От нея най-голяма полза ще има самият държавен бюджет. Очевидно се цели той да спести някаква част от парите, които иначе бил дал, ако тези хора са освободени от работа. За работодателите ползата не е кой знае колко голяма. Ако те са решили да освободят работниците си, тази мярка няма да им промени позицията и ситуацията“, смята той.

При представянето на мерките не беше обърнато особено внимание на един аспект – когато хората започнат да не си плащат сметките и кредитите към банките. „Какво става със самите банки, защото тази ситуация няма да е за тях никак благоприятна. Тези кредити ще започнат да се класифицират като лоши. Оттам – нататък банките ще започнат да начисляват провизии, което ще се отрази на капитала им. Според мен трябва да се помисли доста сериозно и за мерки по отношение и на облекчаване състоянието на банките“, посочи Чобанов.

Той смята, че все още има доста аспекти в икономическите сектори, за които не са взети мерки. „Очаквам, че и по-нататък ще има допълнителни неща, върху които трябва да се мисли. Ако тази криза се задълбочи и пречи на хората да ходят на работа, това ще означава, че бюджетът ще бъде доста силно натоварен. Това предполага, че трябва да се мисли и за някакъв вид външно финансиране“, казва още Чобанов.

БГНЕС припомня, че държавата заделя 4,5 млрд. лева. От тях 500 млн. лева отиват за увеличените разходи на МЗ, МО, и МВР. С други 500 млн. лева ще се капитализира Българската банка за развитие. Близо 1 млрд. ще отидат за ангажимента на държавата да плати 60% от заплатите на служителите в отраслите, принудени да затворят врати заради коронавируса. 200 млн. лева се дават като безлихвени потребителски кредити в размер до 1500 лева за хората пуснати в неплатен отпуск. До 30 юни се отлага плащането на данъци. /БГНЕС