Експерти разшифроват писма на кралица Мария Антоанета

Нова светлина беше хвърлена върху тайните писма между кралица Мария Антоанета и мъж, за когото дълго се говореше, че е неин любовник, след като учените дешифрираха мистериозно редактирани части от тяхната нежна кореспонденция.

Френски изследовател показва изречение „toute votre personne est tellement lie a mon existence“ (цялата ви личност е толкова свързана с моето съществуване) по време на презентация в Националния природонаучен музей в Париж.

Посланията на френската кралица са съставени по време на революционния катаклизъм, малко повече от година преди екзекуцията й с гилотина в апогея на републиканския бунт в Париж. Кралското семейство било под строга охрана в двореца Тюйлери след неуспешен опит да избяга от Франция, но съпругата на Луи XVI все още успява да изпраща писма до своя приятел Аксел фон Ферзен, шведски граф. Фон Ферзен съхранява копия на кореспонденцията, но някои пасажи от текста са заличени, съдържанието им е загадка, докато редактираните части не бяха разкрити от екип изследователи от Сорбоната.

„Независимо дали са държавни тайни, планове за бягство или доказателства за кралска любовна връзка, това вероятно чувствително съдържание озадачава историците от почти 150 години“, се казва в доклад за проекта в базираното в САЩ списание Science Advances.

Изследователите са използвали нов метод за рентгеново изобразяване, който е в състояние да прави разлика между различните композиции на мастило, използвани в оригиналния текст и редакциите. Като цяло те успяха да разкрият неясни пасажи от осем от 15-те изучени писма, стигайки до изненадващото заключение, че цензор на писмата е самият Фон Ферзен. "Той реши да запази писмата си, вместо да ги унищожава, но редактира някои раздели, което показва, че иска да защити честта на кралицата (или може би и собствените си интереси)", се казва в проучването.

Проектът за първи път привлече общественото внимание миналата година, когато Френският национален архив заяви, че скритите части показват, че двойката използва „терминологията на любовта“. Но докато писмата са били написани на интимен език, изследователите казаха, че не могат да определят дали разкритите пасажи дават подкрепа на дългогодишни слухове за кралски роман между Мария Антоанета и благородника.

„Четенето под цензурата не дава възможност да се знае истината за естеството на чувствата им, тъй като тълкуването на текстове винаги е под въпрос“, се казва в изследването. "Изборът на речник (любим, нежен приятел, обожавам, лудо) свидетелства за определена връзка между (Мария Антоанета) и Фон Ферзен, дори ако има влияние от предизвиканите от революцията мъки, което благоприятства определена емоционална интензивност."/БГНЕС