Експерти: Свободата на словото в Сърбия е статистическа грешка, Вучич узурпира всичко

В сръбското медийно пространство има само няколко седмичника, един независим всекидневник и две свободни телевизии, които се разпространяват само по кабел. Това е статистическа грешка, а не пример за свободата на словото, защото тяхното влияние е ограничено сред обществото. Те не застрашават властта и поради тази причина "са пуснати" на свобода.

Това каза заместник-главният редактор на сп. "Нин" Весна Малишич по време на конференцията "Свободно изследване в търсенето на европейските ценности", която се проведе в Белград и бе организирана от Европейския изследователски институт с подкрепата на германското посолство, предаде кореспондентът на БГНЕС от Белград.

"Президентът Александър Вучич осъзна, че му е необходимо за пред Европейския съюз /ЕС/ да докаже, че има няколко свободни медии като доказателство за съществуването на свобода на словото", каза още тя.

Другият участник в дебата Иван Иванович заяви, че "съществуването на няколко независими медии не е никакво доказателство и пример за свободата на медиите в Сърбия". "В страната ни няма свобода. Всеки един професионалист плаща огромна цена за тази свобода и тук нямам предвид материалната страна, а имам предвид негативната кампания, която се води срещу всеки, който каже нещо по-различно от указанията на държавната власт. И по времето на Хитлер всеки можеше да каже каквото си поиска, но след това беше убиван, ако това пречи на вожда", каза Иванович.

"В нито една държава по света, освен в Сърбия, не съм виждал един и същ политик да се обръща толкова често към нацията, да хвали себе си, да осъжда всички останали и да коментира всички и всичко в държавата - от кръчмарското убийство в някое село до някакъв пост в социалните мрежи, като се мине през спортни събития и положението в Косово. И всичко това с езика, който не се използва дори на улицата, да не говорим за един политик или президент", подчерта Иванович и добави: Лично аз много добре познавам този език. Това е езикът на футболните хулигани от северните трибуни на стадиона на Цървена звезда. Там се формира неговият характер сред побоищата на запалянковците на Динамо, Цървена звезда и Партизан под ръководството на европейския престъпник от онова време Желко Ражнятович-Аркан. И днес това лице, този характер, е начело една много интересна група - псевдонационалисти, екстремисти, насилници от всякакъв вид, които себе си наричат политици. Те злоупотребиха с демократичните правила Те окупираха и поробиха Сърбия", каза от своя страна журналистът Милойко Пантич.

"Александър Вучич е обикновен узурпатор - той узурпира общественото пространство, държавата, институциите, изпълнителната власт. Той обърна всичко в свой интерес. Трябва да поставим въпроса за свободата и хората, като излязат от тук да не се страхуват, че при нас няма свободни граждани", заяви д-р Чедомир Чупич, експерт по медийната етика. /БГНЕС